Iskolaudvar

Kinek ajánljuk és kinek nem?

Az elhatározás, hogy ki hova, melyik iskolába adja a gyermekét, egyszerre filozófiai, pedagógiai és pszichológiai kérdés:

Filozófiai annyiban, hogy szülőként mit gondolok a gyermekemről, mit a köztünk lévő kapcsolatról. Mit gondolok az ember világban elfoglalt helyéről, az élet céljáról.

Pedagógiai annyiban, hogy milyen módszerekkel vélem "felkészíteni" az életre. Mit gondolok és tudok a tanulásról, annak céljáról, értelméről.

Pszichológiai annyiban, hogy milyen légkört képzelek el neki. Hagyom, hogy növekedjék saját tempójában, vagy uniformizálni akarom egynek a sok közül, legalábbis a társadalom szempontjából.


A fentiek alapján ajánljuk iskolánkat azoknak, akik:

De nem ajánljuk azoknak, akik úgy vélik, hogy az orvosság keserű legyen, és az iskola folytassa a szülői tekintélyelvű nevelési stílust és szigort. De nem javasoljuk azoknak, akik úgy vélik, hogy ezt a fájdalmat úgysem lehet elkerülni, és az életbe "edzetten" kell érkezni. (Nem lehet.) De nem ajánljuk azoknak, akik úgy gondolják, hogy a szülő mindent jobban tud, hiszen ő már egyszer végigélte a gyerekkort és ismeri a nehézségeket. De nem ajánljuk azoknak, akik az "életre" való felkészülés direkt módját választanák, és a fokozatosság helyett a felnőtt világ regulái szerint nevelnék gyermeküket. De nem ajánljuk azoknak, akik félnek úgy a saját szabadságuktól, de még talán inkább a másokétól.